Vitesse vindt onder maximale druk oplossing, redding lijkt nabij (2024)

Sport

Richard van der Made

Gisteren, 22:01 5 minuten leestijd

Vitesse vindt onder maximale druk oplossing, redding lijkt nabij (2)

ARNHEM - Vitesse kan in zee met een Nederlandse investeerder die bereid is om een tekort van ongeveer zes miljoen euro voor volgend seizoen af te dekken. Bronnen melden dat aan Omroep Gelderland. Veel beter nieuws kan de Arnhemse club vlak voor het verplicht indienen van de begroting niet krijgen. En toch ligt er nog altijd een groot probleem. Essentieel blijft namelijk dat er een deal komt met de Amerikaan Coley Parry, de grootste schuldeiser. Ook daar nadert een akkoord. Vijf prangende vragen over de huidige situatie.

Ja, en dat nieuws is vers en positief. Een Nederlandse partij staat klaar om Vitesse over te nemen en ook nog een groot deel van de huidige schulden over te nemen. Het gaat naar verluidt zelfs om een investeerder uit Gelderland. Hetzelfde is ook een buitenlands bedrijf bereid te doen. Het is echter de uitdrukkelijke wens van Vitesse om geen zaken meer te doen over de grens. Dat zou een herhaling van zetten zijn en dat wil de club voorkomen.

Na de Russische heerschappij vanaf 2010 en een geflopte overname door de Amerikanen, is de club er alles aan gelegen om korte lijnen te realiseren en niet te afhankelijk te zijn. Met een Nederlandse aandeelhouder wordt dat allemaal iets makkelijker en zullen ook de supporters van Vitesse blij zijn. Bovendien liggen er dan waarschijnlijk ook meer kansen om het stadion op termijn weer te kunnen exploiteren en daar geld mee te verdienen, maar dat dossier is voor later.

Een sluitende begroting met ook een toelichting op dit nog onbekende bedrijf gaat maandag dus richting Zeist?

Dat is wel de bedoeling. De licentiecommissie van de KNVB moet uiterlijk maandag 17 juni alle begrotingen van de clubs die betaald voetbal spelen binnen hebben. De meesten zijn al goedgekeurd.

Maar Vitesse is door de schulden, de Russische bemoeienissen die tot voor kort nog de aandelen hadden en de jaarrekening die niet getekend kon worden, een speciaal geval. Achter de schermen is momenteel heel veel contact met de licentiecommissie. Daarbij spelen ook de nieuwe onafhankelijke leden van de Raad van Commissarissen, Barbara van Hussen en Richard le Grand, een positieve rol.

De licentiecommissie deed ruim anderhalf jaar over een onderzoek naar zowel de Russische inmenging als het geld van Parry. Dat werd niet vertrouwd. De KNVB eist dat de banden worden verbroken. Concreet, Parry mag sowieso niet meer dan 24,9 procent van de aandelen in handen krijgen.

Als de Nederlandse partij dus het tekort voor volgend seizoen afdekt, zal de licentiecommissie daar mee kunnen leven. Een eis van de beoogde nieuwe investeerder is wel dat de problemen uit het verleden worden opgelost. En dat wil ook de KNVB zwart op wit zien.

Dan gaat het dus vooral over de leningen van Parry. Er ligt nog altijd een schuld van 14,3 miljoen met boeteclausules bij Vitesse. Welke rol speelt die kwestie bij het goedkeuren van de begroting?

Die is cruciaal. Vitesse moet met Parry, die toch zijn nek uitstak en Vitesse in leven hield, tot een akkoord komen. Interim-directeur Reijntjes omschrijft de huidige situatie als een pressurecooker. Met andere woorden, onder de hoogste druk moet in korte tijd een oplossing bedacht worden voor een gigantisch probleem. Maar momenteel zwijgt de ervaren bestuurder onder het mom van een broedende kip die je even niet moet storen.

Advocaten van beide partijen zijn al maanden hard met elkaar aan het onderhandelen. Met een mogelijke WHOA-procedure (daarmee kunnen schulden grotendeels worden kwijtgescholden via een gerechtelijke weg, red.) kan Parry nog maximaal 30 procent van zijn geleende geld terugkrijgen. Het doel is om eruit te komen zonder die procedure.

De WHOA is nog niet opgestart, maar heeft Vitesse achter de hand. De uitwerking ervan, via de rechter, kost ook weer extra tijd die de Arnhemse club simpelweg niet heeft. Parry gaat met zijn advocaten tot het uiterste en dat valt te begrijpen. Maar zoals gezegd, de licentiecommissie is geen fan van de Amerikaan en eist dat hij geen grote invloed krijgt. En als Vitesse omvalt, ziet Parry niets terug van al zijn investeringen.

Komt er maandag direct een uitspraak van de licentiecommissie?

Die kans is uitermate klein, zeg maar nihil. De vijf leden van de commissie, vooral juristen, zullen het document van Vitesse eerst bestuderen en de Nederlandse partij checken op onder meer betrouwbaarheid. Er is dus wel sprake van een deadline, maar die is ook weer niet keihard. Komt er geen schikking met Parry dan kan de licentiecommissie snel tot een besluit komen. En raakt Vitesse de vergunning voor profvoetbal (voorlopig) kwijt.

Betekent dat het einde van de club uit 1892?

Nee. Vitesse kan dan nog in hoger beroep bij de KNVB en koopt daarmee dan tijd. Eventueel is daarna nog een gang naar de burgerrechter mogelijk, maar de kans dat er dan nog een positieve wending gaat komen is klein.

Bovendien is de tijdsfactor al maanden een vijand. Half juli moet voor de KNVB echt duidelijk zijn welke clubs in de eerste divisie gaan uitkomen. Dan moet er een speelschema liggen omdat de competitie begin augustus weer van start gaat.

De continuïteit mag nooit in gevaar komen. Met andere woorden, het einde van Vitesse is nog altijd realistisch. Met het vinden van een Nederlandse partij lijkt er door de crisismanagers Reijntjes en Paul van der Kraan echter opnieuw een enorme stap te zijn gezet op weg naar de redding.

Komen de heren er nu ook nog uit met Parry en komt er inderdaad een spelersbudget van vier miljoen euro voor trainer John van den Brom, kan Vitesse echt weer bouwen aan een toekomst. Lukt dat allemaal, verdienen de puinruimers een standbeeld op het Vitesse complex op Papendal. Niet naast het borstbeeld van clubicoon Theo Bos in de voortuin, maar wel ergens, een beetje bescheiden, op een ander mooi plekje.

Vitesse vindt onder maximale druk oplossing, redding lijkt nabij (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6444

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.