OM eist drie jaar celstraf tegen Ali B in zedenzaak (2024)

Ga naar de inhoud

Nieuwe getuige

Ali B hangt een celstraf van drie jaar boven het hoofd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem geëist op verdenking van vier zedenfeiten met drie vrouwen: twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

Wat het OM betreft is het dus wettig en overtuigend bewezen dat Ali B zich schuldig zou hebben gemaakt aan verkrachting en aanranding. Dat hij dit meerdere keren en met meerdere vrouwen zou hebben gedaan, weegt het OM mee in de strafeis.

De manier waarop hij de slachtoffers zou hebben benaderd, waaronder het meevoeren van Jill naar een afgelegen locatie en het niet gebruiken van een condoom bij Ellen, vindt het OM strafverzwarend. Het OM spreekt van een 'hardnekkig patroon'.

Strafverminderend is dan weer dat er 'beperkt geweld' is gebruikt en dat de rapper nog geen strafblad heeft. Bekijk de strafeis hier:

Officier van justitie over Ali B: 'Geen incident, maar hardnekkig patroon'

01:30

Het OM spreekt van een 'hardnekkig patroon'.

B komt volgens het OM in het dossier naar voren als iemand die 'graag de touwtjes in handen heeft en geen nee accepteert'. De officier van justitie voegt daaraan toe dat B zelfs door zijn eigen vrouw 'ziek en manipulatief' werd genoemd in een telefoongesprek. "Er is geen enkele sprake van wroeging. Hij is alleen maar bezig met zijn eigen hachje te redden", zegt het OM.

De rapper blijft zelf de aanklachten met klem ontkennen. Hij blijft herhalen een 'totaal andere beleving' te hebben dan de vrouwen en dat elk verhaal twee kanten heeft. Van het requisitoir van het OM is hij bovendien 'niet onder de indruk', fluisterde hij meermaals tijdens de zitting.

Ali B geeft aan vooral 'ongelooflijk veel zin' te hebben in het pleidooi van zijn advocaten, dat later vandaag volgt. Volgens de rapper heeft het OM 'bijna bizar veel cruciale informatie' weggelaten. "Zo mooi dat de rechter je kan beschermen tegen het OM dat zo te werk gaat", zei hij in de pauze tegen de aanwezige journalisten. Hij stelt 'super veel vertrouwen' te hebben en zich geen zorgen te maken om de strafeis.

Nieuwe getuige en uitstel

De zitting van gisteren nam bij de start een bijzondere wending, omdat de rechter vlak na de opening meldde dat woensdagavond een nieuwe getuige zich bij een van de slachtofferadvocaten heeft gemeld. Zij zou een van de drie slachtoffers in 2018 in Heiloo hebben gezien en haar een lift hebben gegeven achterop de fiets.

Lees ook: Telefoontap bij Ali B te begrijpen, vinden experts: 'Maar privacy snel ondergeschikt'

Ali B raakte gefrustreerd toen er aan het begin van de dag werd gesproken over mogelijk uitstel van de zaak vanwege de komst van de nieuwe getuige:

Vertraging rechtszaak frustreert Ali B: 'Ik ben moe!'

00:35

De zitting liep door de nieuwe getuige forse vertraging op, omdat de vrouw eerst nog achter gesloten deuren moest worden gehoord. Uren later, na discussie tussen het OM en de verdediging van Ali B, werd besloten de zaak verder uit te stellen naar vandaag.

Als het aan het OM had gelegen, was het requisitoir gisteren al gehouden en was de strafeis dus toen al bekendgemaakt. De verdediging van de rapper vond het echter noodzakelijk dat het requisitoir van het OM en de verdediging van B op dezelfde dag worden gehouden, in verband met 'de balans'. De rechter ging in dat verzoek mee.

Verdenkingen

De artiest zou tijdens het schrijverskamp in augustus 2018 zijn hand in de legging van de vrouw hebben gestoken en over haar onderbroek hebben gewreven. In een andere ruimte zou de verdachte onverwachts zijn vingers bij haar hebben binnengebracht. Dit zou zijn gebeurd terwijl ze orale seks had met een andere artiest, Ronnie Flex. Dit staat als verkrachting op de aanklacht. De vrouw die hier aangifte van heeft gedaan is anoniem.

Jill Helena, een voormalig kandidate van The Voice of Holland, heeft ook aangifte tegen de rapper gedaan. Zij zou door hem zijn meegenomen in zijn auto, waar ze seksuele handelingen moest ondergaan. Zij verklaarde woensdag ook in de rechtbank:

'Je blijft maar liegen', zegt slachtoffer in rechtszaal tegen Ali B

01:37

Het derde slachtoffer, Ellen ten Damme, deed geen aangifte maar een melding. Zij heeft verklaard in april 2014 verkracht te zijn door de rapper. Dat zou zijn gebeurd tijdens opnames voor het programma 'Ali B en de Muziekkaravaan'. Het OM besloot na die melding Ali B te vervolgen voor dat zedenfeit.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Nederland RTL Nieuws nu op TikTok
Boete van 500 euro Booteigenaren lozen toiletwater: “Wij pompen gewoon alles overboord”
Nieuwe tekst 'Who Cares' in zweetband Depay tijdens EK-wedstrijd tegen Polen
Ook concert Eindhoven stilgelegd Auto's in haven Harlingen vast in modder na 'natste Oerol in jaren'
EK voetbal NLZIET én Poolse tv-website getroffen door storing tijdens duel
Liveblog Liveblog 24 Uur van Le Mans: Ferrari winnaar, Nederlanders op podium
OM eist drie jaar celstraf tegen Ali B in zedenzaak (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5531

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.