Het sprookje van de duurzame maakindustrie en de draak CSRD (2024)

Het sprookje van de duurzame maakindustrie en de draak CSRD (1)

  • Dit artikel melden

Pepijn Rinzema Het sprookje van de duurzame maakindustrie en de draak CSRD (2)

Pepijn Rinzema

Bemoeit zich graag met (jouw) zaken

Gepubliceerd op 7 jun. 2024

+ Volgen

Er was eens, in een niet zo heel ver land, een machtige draak genaamd CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze draak hield zijn greep stevig om het koninkrijk van de maakindustrie en eiste dat alle bedrijven hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid nauwkeurig rapporteerden. Het was een uitdaging die groot en intimiderend leek, zoals een draak betaamt.

De bedrijven in het koninkrijk voelden de hete adem van CSRD in hun nek. Ze wisten dat ze nu, meer dan ooit, hun verantwoordelijkheid moesten nemen. Maar hoe konden ze hun rapportages verbeteren om aan de strenge eisen van de draak te voldoen?

Gelukkig was er een wijze tovenaar die vijf magische sleutels had ontdekt. Deze sleutels zouden elk bedrijf helpen om hun duurzaamheidrapportages positief te beïnvloeden en de draak CSRD te temmen.

1. Transparantie toveren: De eerste sleutel was transparantie. Door open en eerlijk te zijn over hun duurzaamheidsinspanningen, zouden bedrijven het vertrouwen van hun klanten en partners winnen. Dit betekende niet alleen de successen delen, maar ook de uitdagingen en leerpunten. Zo werd de draak al een beetje minder angstaanjagend.

2. Innovatie injecteren: De tweede sleutel draaide om innovatie. Bedrijven die nieuwe technologieën en processen omarmden om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, zouden niet alleen hun rapportages verbeteren, maar ook hun concurrentiepositie versterken. Hierdoor veranderde de draak van een bedreiging in een kans.

3. Samenwerking stimuleren: De derde sleutel was samenwerking. Door samen te werken met andere bedrijven, overheden en non-profitorganisaties konden bedrijven synergieën creëren en grotere duurzaamheidsdoelen bereiken dan ze alleen ooit zouden kunnen. Samen stonden ze sterker tegenover de draak.

4. Betrokkenheid bevorderen: De vierde sleutel betrof betrokkenheid van medewerkers. Bedrijven die hun medewerkers actief betrokken bij duurzaamheidsinitiatieven, zagen niet alleen verbeterde prestaties, maar ook een hogere moraal en loyaliteit onder hun personeel. Zo kreeg de draak een vriendelijker gezicht.

5. Doelen definiëren: De laatste sleutel was het stellen van duidelijke, meetbare doelen. Bedrijven die concrete duurzaamheidsdoelstellingen formuleerden en regelmatig hun voortgang evalueerden, konden hun resultaten beter communiceren en verbeteringen nauwkeuriger aansturen. Hierdoor werd de draak voorspelbaar en beheersbaar.

Met deze vijf sleutels in handen, begonnen de bedrijven in het koninkrijk van de maakindustrie hun rapportages te transformeren. Ze werden transparanter, innovatiever, werkten beter samen, betrokken hun medewerkers en stelden ambitieuze doelen. En zoals in elk goed sprookje leefden ze nog lang en duurzaam, met de draak CSRD getemd en veranderd in een bondgenoot in plaats van een vijand.

Het moraal van het verhaal: De draak CSRD is een krachtige drijfveer voor bedrijven in de maakindustrie om nu na te denken over duurzaamheid en rapportage. Door transparant te zijn, te innoveren, samen te werken, medewerkers te betrekken en duidelijke doelen te stellen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de eisen van de draak, maar ook een positieve impact maken op hun bedrijf en de wereld.

Interessant
Commentaar

19

12 commentaren

Stan Rutten

Business Development Lead/System Architect at DCD Technology

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Mooi stukje. Toevoeging" Hoe breng je het vuur v/d draak over naar je organisatie/medewerkers?

Interessant Reactie

3 reacties 4 reacties

Jaap Krekel Schuit

A Hero In All Of Us | jaapkrekelschuit.nl

2 d

Is het nu toeval dat dit overlapt met de jaar van de draak? 🐉

Interessant Reactie

4 reacties 5 reacties

Enrico Koggel

Circular Rubber Platform | Making rubber more sustainable. | International project management

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Leuk geschreven!

Interessant Reactie

2 reacties 3 reacties

Niels van Olffen

Ondernemer op de thema’s Servitization en Circulariteit

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Esther W. Jansen

Interessant Reactie

2 reacties 3 reacties

Monica Zeilemaker

Helping teams and organizations finding solutions from deeper (systemic) levels of thinking

2 d

  • Dit commentaar rapporteren

Jaap Krekel Schuit 🐉☺️

Interessant Reactie

2 reacties 3 reacties

Meer commentaar weergeven

Meld u aan als u commentaar wilt bekijken of toevoegen

Meer artikelen van deze auteur

Geen vorige content meer

  • 2084 13 mei 2020

Geen volgende content meer

Aanmelden

Blijf op de hoogte van uw professionele wereld

Aanmelden

Door op Doorgaan te klikken om deel te nemen of u aan te melden, gaat u akkoord met de gebruikersovereenkomst, het privacybeleid en het cookiebeleid van LinkedIn.

Nog geen lid van LinkedIn? Word nu lid

Het sprookje van de duurzame maakindustrie en de draak CSRD (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5667

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.